Oscarit sai minut kostumaan

Olipa kyllä Oscarit viime yönä! Joojoo pukuja pukuja, mutta siis se Patricia Arquette, joka vaati palkkatasa-arvoa ja tasa-arvoa kaikkinensa omassa kiitospuheessaan  ja sai kaikki ihanat naiset hyppäämään taputuksiin. Aivan mahtava jee! Ah, Meryl Streep, rakastan sinua!

Myöhemmässä haastattelussaan Arquette avasi ehkä huomaamattaan yhden erittäin mielenkiintoisen feministisen keskustelun. Hän  kutsui kaikki Amerikan naiset, naisia rakastavat miehet, homot ja värilliset ihmiset taistelemaan naisten puolesta. (”And it’s time for all the women in America and all the men that love women, and all the gay people, and all the people of colour that we’ve all fought for to fight for us now.”). Hän myös sai twitterillisen myötähäpeää pursuavia kommentteja välittömästi osakseen siitä, ettei näe kuinka esim. mustien naisten asema on jenkeissä vielä heikompi kuin valkoisten naisten asema. Että nytkö homot ovat saaneet riittävästi huomiota epäoikeudenmukaisesta asemastaan vähemmistönä ja kaikkien pitäisi hylätä omat vaatimuksensa ja taistella (kuitenkin) etuoikeutetun valkoisen naisen ongelmien puolesta.

Ah ja oh, minä huokailin tästä keskustelunavauksesta. Tämä avaus antaa nimittäin tilaa mielestäni yhdelle mielenkiintoisimmista ja tärkeimmistä feministisistä pohdinnoista. Jos feministinen politiikka lukittautuu tavoitteeseen yhtenäisestä liitosta ja loppuun asti viedystä solidaarisuudesta, naisista yhtenäisenä kategoriana, se jättää helposti huomiotta yhteiskunnan ja sorron rakenteita, joita ei voi asettaa tärkeysjärjestykseen kaksisuuntaiselle janalle (kuten Judith Butlerkin asiasta huomauttaa kirjassaan Hankala sukupuoli). Samaan aikaan, kun vaaditaan feministejä yhtenäiseen rintamaan ja nähdään vastapuoli yhtenäisenä tai yhtenä alistajana, suljetaan pois omasta näkemyksestäni eräs feminismin tärkeimmistä tehtävistä: kategoristen identiteettirajojen horjuttaminen, sukupuolisen moninaisuuden ja erilaisten päällekkäisten ja limittäisten alistus- ja valtasuhteiden verkkojen kukistaminen.

Jos feministisestä identiteetistä tulee yhtä kahlitseva kuin sukupuoli-identiteetistä, mitä me silloin voitamme?

Kuitenkin näen tässä myös vaaranpaikan. Se ansa on sellainen, jossa alistetut ryhmät asetetaan toisiaan vastaan. Sitä keskustelua käydään yhteiskunnan eri kohdissa: leikkaatko palveluita ennemmin vammaisilta vai lapsilta, suojeletko ennemmin uhanalaisia eläinlajeja vai vanhuksia, jos syöt porsasta niin mikset söisi koiraa? Ketä arvelet tällaisen keskustelukehikon hyödyttävän? Niinpä niin, tällainen vastakkainasettelu hyödyttää niitä, jotka eivät ole sorretussa asemassa, vaan sellaisessa asemassa, josta haluavat pitää kiinni. Heidän agendallaan on todennäköisesti joku aivan muu kuin kummankaan vastakkain asetetun ryhmän olojen parantaminen. Tästä syystä liittoumat ovat oleellisia.

”Mikä uusi politiikan muoto sukeutuu esille, kun identiteetti yhteisenä perustana ei enää rajoita puhetta feministisestä politiikasta?”, kysyi Butler. Toivon mukaan sellainen politiikan muoto, jossa viimeiseen asti viety solidaarisuuden vaatimus jotain olematonta yhteistä sukupuolen olemusta kohtaan ei rajoita taistelua, ei käännä sorrettuja toisiaan vastaan. Sellainen politiikan muoto, jossa identiteetit voivat muodostua uudestaan kulloisenkin taistelun mukaan, muodostua ja kadota ja muodostua uudelleen jossain toisessa kohdassa yhteiskuntaa.

Unohdan kaiken, unohdan itseni, unohdan letit ja kiellot ja kommentit siitä kuinka minustakin on vihdoin tullut hieno tyttö, unohdan muiden minulle määrittelemän sukupuolen, sen velvoitteet ja edut. Kestän unohduksen tuoman paikantamattomuuden tunteen. Rakennan kaiken itse. Oscar-gaala sai minut kostumaan – kyynelistä.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s