Kympin tyttöjen salaliitto

Eräs nainen haki johtajatason paikkaa. Työhaastattelussa kysyttiin, että oletko sinä sellainen kympin tyttö. Kun niitä oli kyseisessä organisaatiossa jo liikaa.

Jäin miettimään, kysyivätkö ne mieshakijoilta, että oletko sinä sellainen hyvä veli -verkoston tuella eteenpäin päässyt hyvä tyyppi -mies. Kun tässä maassa on niitä jo ihan liikaa.

Ei takerruta tuohon ilmeisen törkeään tytöttelyyn. En nyt jaksa avautua siitä, vaikka mieli tekisi. Mutta mikä niissä ”kympin tytöissä” on niin pelottavaa? Nämä kireät ja ryppyotsaiset suorittajat kun tuntuvat pilanneen maailman kaikkialla peruskoulutusta työelämään.

Anu Silfverberg kirjoitti Me Naisten kolumnissaan, ettei kympin tyttö ole pingottaja, jonka pitäisi vaatia itseltään vähemmän ja ottaa rennosti. ”Kympin tyttö on vain yleinen haukkumanimi naiselle, jolla on sekä älliä, uteliaisuutta että kunnianhimoa, vähän samaan tapaan kuin huora on haukkumanimi naiselle, joka pitää seksistä ja saa sitä myös.”

Juuri näin. Kympin tytöt tähtäävät korkealle ja saavat asioita aikaan. Sitä kai niillä kympeillä tarkoitetaan. Ja se jos mikä on uhka niille kollegoille ja pomoille, jotka ovat tottuneet, että vähempikin riittää. Riittää että on hyvä tyyppi, riittää että on hyvä mies.

Pahinta on, että kympin tytöt eivät rellestä vain naisvaltaisilla aloilla ja kodin seinien sisällä. Ne osaavat myös koodata, ajaa autolla, pyörittää rahaa ja pelata numeroilla. Joskus ne naamioituvat rennoiksi juomalla kaljaa ja rellestämällä, mutta paljastavat todellisen minänsä heti maanantaipalaverissa latomalla pöytään tukun hyviä ideoita ja tuloksia.

Ja auta armias, jos ne naiset vastoin kaikkia odotuksia vielä tukevat ja tsemppaavat toisiaan. Eivät tarvitsekaan sitä reittä edetäkseen. Sehän lähentelee jo salaliittoa hyvä tyyppi -miehiä vastaan.

Lopuksi vielä ilmainen vinkki kaikille työnantajille: älkää koskaan – siis koskaan – palkatko hyvä tyyppi -miestä näiden kympin tyttöjen johtajaksi. Siinä käy nimittäin niin, että esimies alkaa aika pian vähätellä alaistensa työpanosta ja laskea rimaa, alkaa alisuoriutuminen. Tai sitten alaiset päätyvät turhautuneina tekemään esimiehensäkin työt, kun muuten mitään ei saada aikaiseksi.

Parhaimmillaankin rekrytoinnin arvo on plus miinus nolla, pahimmassa tapauksessa mennään miinukselle.

Mainokset

11 comments

 1. Nimetön · helmikuu 26, 2015

  Ja taas kerran läjä virheellistä ”jollekin kävi näin, joten siksi teen tästä yhteiskunnallisen ongelman” propagandapashaa. ”Kympin tyttöjen salalitto”… täytyy olla salaliittoteoreetikko tasoa ”patriarkia elää!”, jotta kykenee edes leikittelemään ajatuksella, että joku toinen puolestaan uskoisi järjestäytyneisiin ”kympin tyttöihin”. Olette niin auttamattomasti pihalla todellisuudesta, että ette tajua, kuinka ihmiset vihaavat äärifeministien aivotonta ja faktapohjatonta jargonia, eikä naisia sukupuolena.. ruokitte itse itseänne kylvämällä siemeniä naisvihasta, jota ei ilman teitä olisi. Henk koht olen koko 29-vuotisen elämäni pitänyt miehiä ja naisia tasa-arvossa ja arvostan yksilöitä sukupuoleen katsomatta, mutta teidän kaltaistenne fundamentalististen kuovien vuoksi olen alkanut näkemään ennakkoasetelmana naisia siellä, missä ennen näin yksilöitä. Tyhjästä luotua segregaatiota, kiitos teidän.

  Tykkää

  • KIRJOITA EDES OMALLA NIMELLÄSI  · helmikuu 26, 2015

   Koska tämä viestihän oli ihan selvästi JUURI sinua vastaan suunnattu niin päätit sitten loukkaantua? Meni vissiin tunteisiin.

   Tykkää

   • LUE EDES OMILLA SILMILLÄSI · helmikuu 27, 2015

    Jätitkö kommenttini lukematta vai teitkö sen silmät kiinni? Sanoit juuri, että koska pelkään ”kympin tyttöjä”, niin tulin sitten tänne kertomaan kuinka naurettavalta ajatus ”Kympin tyttöjen salaliitosta” kuulostaa. Kyllä, aivan, niin. Juuri tämän takia kirjoitin aiemman kommenttini. Jos fundamentalistien kanssa voisi keskustella rationaalisesti, maailmassa ei olisi fundamentalisteja.

    Tykkää

  • Kynsiä ja hampaita · helmikuu 26, 2015

   Toivon ehdottomasti, että kaikki kympin tytöt järjestäytyvät. Onneksi esimerkkejä löytyy.

   Tykkää

 2. Aninka · helmikuu 28, 2015

  Feministien vihaajat tuntuu olevan yksi fundamentalismin muoto. Viimeviikolla lueskelin Laasasen kolumneja ja jossain niissä Laasanen riemuitsi, kuinka feministit on saatu vaiennettua miesliikkeen toimesta. Pihtarihuorien blogi on oiva osoitus siitä, että vaiennettuja ei olla ja asioita, joille moni on sokea. ”Kympin tytöttely” on yksi asia, jota valitettavasti ilmenee. Jos tästä nyt ei väitöskirjatason tutkimusta olekaan, niin arkitason kokemukset ja niiden kirjoittaminen on merkittävää. Hyvä kirjoitus. Kiitos siitä.

  Tykkää

  • Kynsiä ja hampaita · maaliskuu 5, 2015

   Kiitos Aninka! Yksi vaientamisen muoto on just se, että näistä puhutaan yksittäistapauksina. Silloin ollaan taas aika lähellä sitä, että syitä etsitään kympintytöttelyn kohteista, ei valtarakenteista, vallitsevista käytännöistä Ja tytöttelevistä paskiaisista. Siksi arkipäivän kokemuksia on tärkeä tuoda esille. Jatkamme samaan malliin!

   Tykkää

   • Miika Halmetoja · maaliskuu 7, 2015

    Todella virheellistä logiikkaa puhua yksittäistapauksista laaja-alaisena ongelmana. Syitä ei etsitä ”kympintytöttelyn kohteista”, vaan näistä kympintytöttelijöistä, jotka ovat hekin yksityistapauksia, EIKÄ indikaattoreita jostain suuremmasta valtarakenteesta tai vallitsevasta käytännöstä. Induktiivisen (http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3%A4ttely#Deduktiivinen_p.C3.A4.C3.A4ttely) logiikan käyttö on feminismin peruskompastuskiviä joka johtaa täysin virheellisiin lopputulemiin. Luotettava empiirinen tutkimus perustuu deduktiiviseen päätelmään, joka karsii eroavaisuudet poikkeamina ja yksityistapauksina. Toivon todella että kouluttaisitte itseänne tämän asian tiimoilta, jotta kykenisitte rationaaliseen logiikkaan ja päätyisitte oikeisiin tuloksiin, joka puolestaan johtaisi siihen, että voisitte keskittyä aitoihin ongelmakohtiin / saisitte jotain aikaiseksi iänikuisen huutelun sijaan. Ottakaa vaikka oppia Rosa Meriläisestä, jota voin henk. koht. muutamista näkemyseroista huolimatta pitää arvossa asiaansa ja toimintaperiaatteidensa luotettavuuteen perehtyneenä naisena.

    Tykkää

   • Kynsiä ja hampaita · maaliskuu 8, 2015

    Se onkin kiinnostava kysymys, että milloin yksittäisistä tapauksista muodostuu yhteiskunnallisessa keskustelussa jaettu ongelma tai laajempi ilmiö. Onko se silloin, kun aihe ylittää uutiskynnyksen, riittävän moni saa tarpeekseen ja lähtee kadulle vaatimaan muutosta vai kun kvantitatiivisessa tutkimuksessa löytyy joku riittävä määrä tapauksia? Rajanveto yksittäistapausten ja ilmiöiden välillä on myös aina myös poliittinen, yksittäistapaukset kun voidaan ohittaa olan kohautuksella. Esim. kuinka monen naisen pitää vielä joutua väkivallan uhriksi eri puolilla maailmaa, jotta voidaan yksimielisesti puhua maailmanlaajuisesta ihmisoikeusloukkauksesta? Veikkaan, ettei mikään määrä lopulta tähän riitä.

    Ja kyllä, Rosa Meriläinen on loistava!

    Tykkää

 3. Miika Halmetoja · maaliskuu 8, 2015

  Umm, ei yksittäistapauksia ohiteta olankohautuksella. Ne käsitellään yksittäistapauksina, joka ei todellakaan tarkoita sitä, etteikö niitä otettaisi vakavasti omassa kontekstissaan. Yhteiskunnallisesta ongelmasta voidaan puhua, kun kvantitatiivisessa tutkimuksessa on löydetty riittävästi pitävää näyttöä ongelman laajuudesta ja siitä, että ongelma on nimenomaan yhteiskuntarakenteissa, ei siinä sen kummempia kiemuroita ole. Sama minkä tahansa ongelmakohdan esilletuonnin kanssa; eihän naisiin kohdistuvia ongelmiakaan voida pitää kyseiseen sukupuoleen kohdentuvana, jos niitä ei voida todentaa naisten ongelmiksi.

  Ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu maailmanlaajuisesti, mutta yksimielisesti maailmanlaajuisesta ihmisloukkauksesta ei tulla koskaan puhumaan, koska eri maiden ja kulttuurien välillä on niin isoja eroja, ettei sama yleistäminen yksinkertaisesti käy kaikkiin näihin. Emmehän mekään Suomessa olla osa ”maailmanlaajuista murhaongelmaa”, vaikka se esim Columbialle vakava ongelma onkin ja Suomessakin tehdään murhia.

  Tykkää

 4. Tylsä tilasto · maaliskuu 9, 2015

  Miika puhuu asiaa. Äärilaitainen lähetysmistapa vain vahvistaa äärilaitoja, ei luo ratkaisuja. Mitä yksittäistapauksiin tulee, niin myös miehiä kohdellaan kaltoin naisten toimesta. Ja naisia myös naisten toimesta. Tarkempää on kokonaiskuva, eikä yksittäistapaukset.

  Hyvä esimerkki ääriajattelun ongelmallisuudesta on, kun poliisia syytettiin raiskausten uhrien syyllistämisestä sen jälkeen, kun poliisi oli ilmoittanut tilastojen perusteella pukeutumisen näkyvän tilastoissa. Kun esim. ulkomaanvirasto varoittaa levottomuuksista pohjois-irakissa ja toteaa varsinkin juutalaisten olevan vaarassa, niin ei virasto syyllisty tällöin juutalaisten syyllistämiseen. Totuuden ja nykytilanteen valistamisessa ei pitäisi olla mitään väärää, ellei sen väkisin halua vääränä näkevän.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s