Söpö mutta tiukka

Kun sain ylennyksen ja vastuullisen sisältöalueen ja tiimin johdettavakseni, sain myös neuvoja johtamiseen. Jotkut olivat hyviä ja hyödyllisiä. Vedä omaa linjaasi. Selvitä, mitkä arvot tiimi jakaa. Mieti ohjaamista ja johtamista tilanne- ja tehtäväkohtaisesti. Kelaa, mitä voit tehdä tiimiläistesi hyväksi. Sitten oli rivien välistä keskusteluun hiipinyt kohteliaisuus toisesta naisjohtajasta ja siitä, miksi hän on niin hyvä. Koska hän on söpö mutta tiukka. Siinä on kyllä nainen parhaimmillaan.


Olen katsonut Sheryl Sandbergin Lean in –TED talkin toistakymmentä kertaa. Heti kotitöiden jakautumisen ja naisjohtajien perheellistymisnäkymien ohessa eniten mietityttää Sandbergin pointti siitä, että menestys ja suosittuus kulkevat miesjohtajien tapauksessa käsi kädessä, mutta naisjohtajista tismalleen samoin ominaisuuksin pidetään vähemmän. Mikä helvetti siinä on, että minun pitäisi olla söpö mutta tiukka, ja ennen kaikkea söpö? Saisinko johtaa kuten parhaaksi näen ilman, että johtamistyyliä pidetään liian kylmänä ja unohtaa söpöyden vaatimuksen? Ja minkä vuoksi pyydän siihen lupaa?

Entinen liikenneministeri Merja Kyllönen ei pyytänyt. Oliko hän siksi äijäkerholle niin suuri uhka? Jäikö hänen söpöytensä tiukan veljeskerhon toimintatapojen haastamisen varjoon?

Uskon hyviin käytöstapoihin, diplomatiaan ja ihmisten lähtökohtaiseen kunnioittamiseen. Uskon itsensä vähän skarpimmaksi kannatteluun ja siihen, että töihin ei mennä takki auki. Uskon siihen, että hyvin ajoitetulla, parhaalla pakista irtoavalla hymyllä ja siihen kiedotulla ratkaisuehdotuksella selviää hyvin kiperistä tilanteista. Uskon valitettavasti myös, että miesjohtajilta ei tyypillisesti odoteta vastaavia luovintataitoja, vaan heiltä suvaitaan kusipäisyyttä tuplamäärä naisjohtajiin verrattuna. Eihän nyt nainen johtajana saa olla liian täpäkkä! Herranen aika! Jos tiimin pojat, ja kyllä tytötkin, tappelevat ja jollekin tulee pipi, kuka puhaltaa jos naisjohtaja ei toimitakaan äidin virkaa? Kuka huolehtii konsensuksesta? Miksi mietin edelleen, tuleeko tiimin jäsenille tai työkavereille liian paha mieli jos täräytän päätökseni tai mielipiteeni liian tiukasti?

Huomenna otan munasarjan kauniiseen käteen ja laitan täräyttäen jos siltä tuntuu. Söpöys kuuluu minulle silloin kun minä päätän.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s