Sopeudu nainen. Sopeudu yhteiskunta.

IMG_5300Naisia käsketään usein olemaan vähemmän kilttejä, vaatimaan oikeuksiaan, kasvattamaan pokkaa ja puhumaan äänekkäästi. Pidetään feministisiä kiroiluiltoja ja opetetaan pitämään puolensa. Tunnen naisia, jotka pukeutuvat asiallisesti jakkupukuun ja pistävät jalkaan korkokengät, jotta ovat miesten mittaisia, kun he haluavat vakuuttaa asiantuntijuudellaan. Naisellinen pukeutuminen varataan toisiin tilaisuuksiin – asiallisuuden ja vakuuttavuuden kanssa sillä ei ole mitään tekoa.

Mutta miten olisi sellainen naiivi ajatus, ettei naisten tarvitsisikaan sopeutua, vaan ympäristön? Mitä jos tämä kaikki on tulosta patriarkaatin ylivallasta ja pukeutumalla ”asiallisesti” ja nousemalla korkojen avulla miesten korkeudelle, me todellisuudessa muokkaamme taas kerran itseämme ja toteutamme tätä patriarkaattista yhteiskuntaa sen sijaan, että pyrimme muuttamaan sitä?

Olen käynyt keskusteluja siitä sopiiko johtajan olla tunteellinen. Tunteet mielletään feminiinisiksi ja feminiinisyys, kuten edellä todettiin, on kaukana asiallisuudesta ja vakuuttavuudesta. Johtajan jos kenen pitää olla maskuliininen, jopa kova. Erityisesti johtajan pitää osata tulkita numeroita ja numeroilla ja tunteilla ei tunnetusti ole mitään tekoa keskenään. Luojan kiitos nykyään puhutaan jo tunnejohtamisesta ja tunneälystä. Niitä toki pidetään naisjohtajien vahvuuksina ja naisten johtamiseen tuomina asioina.

Leikin joskus ajatuksella, että jos historia olisi toisenlainen ja yhteiskuntamme olisi muokkautunut matriarkan vallan alla. Ihailisimmeko samoja piirteitä johtajissa, pukeutumisessa, päätöksenteossa tai lasten kasvatuksessa? Voisiko kiltteys ollakin vahvuus? Tai tunteellisuus? Naisellisuus?

Enkä nyt puhu vain miehistä ja naisista, puhun erilaisista ihmisistä. Erilaisista tavoista pukeutua, johtaa, olla. Maailma ei ole mustavalkoinen eikä yhtä totuutta ole olemassa. On erilaisia näkökantoja ja toimintatapoja ja jotkut niistä ovat huonoja ja jotkut hyviä. Onko meidän siis syytä muuttaa itseämme vai vallitsevia oletuksia, vaatimuksia ja käytäntöjä?

Ymmärrän kyllä miksi naisia voimautetaan kiroilemalla tai opetetaan vaatimaan oikeuksiaan. Se on ihan okei. Sitäkin tarvitaan. Se mitä kuitenkin toivon on, että muistamme, että patriarkaattia ei tuhota vain sillä, että naiset sopeutuvat miehiseen maailmaan vaan muokkaamalla miehistä yhteiskuntaa erilaisuutta sallivammaksi. Eikä edes sallivaksi, vaan ehkä jopa erilaisuutta ylistäväksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s