Vihatun feministin kirje

equality

Kun joku ystäväni jakoi linkin tekstiin Naiset jotka vihaavat feministejä, mietin tovin haluanko lukea tekstiä ylipäänsä. Arvelin, että se pitää sisällään nipun väitteitä “feministit on sitä ja tätä ja minä en halua olla sellainen” joita en tunnista. Mietin myös että saattaisin ottaa asian henkilökohtaisesti ja se voisi satuttaa minua, miksi joku vihaisi minua? Päätin kuitenkin lukea tekstin kärsivällisesti ja ymmärrystä hakien provosoitumisen ja uhriutumisen sijaan.

Kyllä, teksti piti sisällään monia olettamuksia joita en allekirjoita. Monia pöhköjä yleistyksiä ja hassuja ajatuksia vaikkapa uhriutumisesta, katkeruudesta tai lutkamarssista. En nyt pureudu niihin, koska sitten siitä tulisi helposti sellainen “no niin, syystäkin puhuin nimettömänä, siellä nyt taas feministi selittää ja suhtautuu alentuvasti.” Olisi hirveän helppoa teilata toisten ajatukset typerinä ja lapsellisina, mahdollisesti väärinymmärtää vähän ja keksiä hauskoja anekdootteja aiheesta. Mitä sekin sitten auttaisi, ei yhtään mitään. Vuoropuhelusta voisi sen sijaan olla hyötyäkin. Pyrin siis ymmärtämään ja keskityn tekstissä nostettuihin asioihin joita tunnistan itsekin.

Kyllä, feministeissä, niinkuin kaikissa ihmisryhmissä on varmasti ihmisiä jotka ajattelee omalla tavallaan, kärjistetystikin, eikä epäröi tuoda esiin että oikeastaan kaikki muut on väärässä, koska eivät ajattele yhtä puhdasoppisesti ja noh – oikein. Eniten näitä löytyy varmasti sosiaalisesta mediasta ja sen ryhmistä. (Pahimpia ryhmiä on muuten erilaiset kirppariryhmät, yritäppä päästä ymmärrykseen niiden sosiaalisesta koodistosta av, yv, jono, vapautan, menikö, otatko, ETKÖ YMMÄRRÄ SÄÄNTÖJÄ, banned, no niin ei siis liittynyt feminismiin tämä, sori!) Siitä ei voi kuitenkaan suoraan tehdä yleistystä että kaikki feministit ovat tällaisia.

Kyllä, on paljon tasa-arvo-ongelmia jotka koskee myös miehiä, ja paljon sellaisia jotka koskee enemmän miehiä, kuten esimerkiksi asevelvollisuus, syrjäytymisriski jne. On paljon feministejä jotka puhuu näistä säännöllisesti. Vaikkapa se Rosa Meriläinen, jonka ystäviä ylistävä blogi aloitti keskustelun parisuhteista. Toisaalta sitten tässä ehkä välillä törmää siihen ongelmaan, että vastustus tulee monesti aika rajuna palautteena ja se tulee pääasiassa miehiltä. Itse törmäsin tähän kirjoittaessani tähän blogiin poikien oikeudesta tunne-elämään. Aika monta kommenttia tuli miehiltä että hittoako puututte meidän asioihin. Ei tarvii tulla tunkemaan sitä tunne-elämää, kyl me kuule hoidetaan tää ite. Yritä siinä sitten tasapainotella.  

Feministi joka puhuu raiskauskulttuurista voi nähdä siinä olevan ongelman myös miesten kannalta. Meillä ehkä suhtaudutaan tiukasti raiskauksiin, mutta toisaalta miehet toivovat että naisia raiskataan (itsekin olen vastaanottanut näitä toivomuksia etenkin turvapaikanhakijakeskusteluiden yhteydessä) ja seksuaalista ahdistelua ei tunnisteta eikä tunnusteta. Tunnen paljon feministimiehiä myös, jotka käyvät aktiivisesti tätä keskustelua, uhriutumatta. Kyllä me voidaan tehdä töitä sen eteen, että yhteiskunta olisi turvallinen paikka sekä naisille että miehille olla ja elää. Sekä teksteissä, politiikassa että käytännössä. Minä menen väliin aina kun näen että nakkikioskijonossa meinaa tulla tappelu kahden miehen välillä, mene sinäkin kun näet että minä saan pataan mieheltä.

Kyllä, olen samaa mieltä siitä, että suomalainen valkoinen duunarimies jää monessa kohtaa jalkoihin. Onko se, että hän jää korkeakoulutetun naisen jalkoihin sitten se isoin tasa-arvo-ongelma? Vai onko mahdollista, että se kulttuuri mikä meillä luokittelee ihmisiä eri paikkoihin on ahdas paitsi naisille myös niille duunarimiehille? Että kaikkia voisi auttaa se, että siinä missä helpotetaan naisen mahdollisuuksia luoda uraa, helpotetaan myös duunarimiehen mahdollisuuksia siihen, tai toisaalta jäädä kotiin hoitamaan lapsia? Ei voi olla olemassa yhteiskunta joka on tasa-arvoinen naisille mutta ei miehille tai tasa-arvoinen miehille mutta ei naisille. Se juttu tasa-arvossa kun on se, että se on tasa-arvoinen kaikille.

Se, että ihmiset ei osaa puhua tunteistaan ja ongelmistaan parisuhteissa on varmasti ihan merkittävä ja tunnistettava ongelma, johon ihmiset parisuhteissa osaavat toivottavasti kiinnittää huomiota. Toisaalta taas se, että feministit mekastaa tasaisemmasta lastenhoitovastuun jakamisesta on mitä suurimmissa määrin miesten edun ajamista. Mikäli lastenhoito jakautuu tasaisesti parisuhteessa, on todennäköisempää että se jakautuu näin eronkin hetkellä. Win-win, kaikille. Tätä käsittääkseni monet miesasialiikkeet peräänkuuluttaa. Sitä keskustelua on siis täysin mahdollista käydä kaikkien yhdessä!

Kyllä, Suomessa tytöt ja naiset ovat paremmassa asemassa kuin monessa muussa maassa. En kuitenkaan näe, miksi keskittyä vaan yhteen asiaan kun voi työskennellä tasa-arvon eteen monilla tasoilla. Vastustaa ympärileikkauksia, tuoda näkyväksi all male paneeleja, puhua palkkatasa-arvosta, lahjoittaa rahaa tyttöjen koulutukseen. Ei yksi asia ole toiselta pois.

Minäkin ajattelin ennen että en voi olla feministi koska näen niin paljon ongelmia poikien asemassa tässä yhteiskunnassa. Sitten ymmärsin, että juuri siksi olen feministi. Koska niin monella pojalla ja tytöllä, miehellä ja naisella on paha olla täällä ja asialle täytyy tehdä jotain. En näe mitään syytä miksi yrittäisin selittää tätä tavoitetta jollain muulla ilmaisulla, tai lisäisin siihen “mutta..” – määrittelyjä perään. Minä olen feministi.

Joten, rakkaat A ja B. Taistellaan yhdessä tasa-arvon eteen, sekä naisten että miesten puolesta, ei toisiamme vastaan. Pusuja kaikille!

Rakkaudella, Gertrud

 

Mainokset

7 comments

 1. Mika · huhtikuu 12, 2016

  Mua joskus mietityttää et miks joskus kovasti halutaan tuoda esiin että feministi tarkoittaa tasa-arvoa, miksei vois puhua vaan tasa-arvosta ni ei tarttis selittää niin paljon, kun tasa-arvo kuitenkin aika selkeesti tarkottaa tasa-arvoa?

  Tykkää

  • gertrudrosegarden · huhtikuu 12, 2016

   Mä näen tän ehkä lähinnä niin, että tasa-arvo on se päämäärä mihin pyritään ja feminismi on mulle keino päästä siihen. Olen siis feministi 🙂 Se on ihan hyvä termi joka kertoo olennaisen. Toivon, että ihmiset pääsisi eroon kaikista negatiivisista assosiaatioista mitä siihen liittävät. Rakkaudella, Gertrud

   Tykkää

   • Mika · huhtikuu 13, 2016

    Tarkennetaan vähän siis mitä ajattelen, feminismi yrittää parantaa nimenomaan naisten asemaa niiltä osin mitä se on huonompi mitä miesten, on siis osajoukko tasa-arvosta, ei kuitenkaan synonyymi.

    Tykkää

 2. gertrudrosegarden · huhtikuu 13, 2016

  Niin. Ymmärrän tämän kyllä. Minä kuitenkin ajattelen toisella tavalla. Naisten aseman parantaminen niiltä osin mitä se on huonompi mitä miesten on toki osa tätä tasa-arvokamppailua. Mulla ei oo mitään sitä vastaan että joku puhuu tasa-arvosta, harmittaa että se on joillekkin (en tarkoita sinua tässä!) niin iso ongelma että mä puhun feminismistä. Rakkaudella, Gertrud

  Tykkää

 3. Mellow · huhtikuu 14, 2016

  Mä itse ajattelen että feminismi-sanalla tarkoitetaan myöskin feminiinisiksi katsottavien piirteiden tuomista tasa-arvoisiksi maskuliinisten kanssa, elikkä on yhtä okei olla jämäkkä kuin lempeä jne. ja jos nämä suhteet ei ole tasapainossa yhteiskunnassa niin ihmisten joutuu tavalla tai toisella sitä kompensoimaan, elikkäs siis miestenkin on okei olla lempeitä ja naisten jämäköitä. Jotenkin tuntuu, että kumpikin sukupuoli karsastaa feminiinisiä puolia jotenkin heikkouksina ja miehille se tuntuu olevan vielä pahempi kuin naisille. En nyt tiiä tuliko mun pointti esille, mutta tuli vaan mieleen tuosta edellisen kommentista.

  Tykkää

 4. mies -79 · huhtikuu 26, 2016

  ”Kun joku ystäväni jakoi linkin tekstiin Naiset jotka vihaavat feministejä, mietin tovin haluanko lukea tekstiä ylipäänsä”

  Niinpä, saattaahan sitä helposti alkaa ahdistaa kun huomaa että pian saattaa joutua harjoittamaan epämiellyttävää itsekritiikkiä. Onneksi onnistui sinulta. Sinänsä arvostettavaa.

  Tykkää

 5. Marou · Touko 1, 2016

  Täähän oli hyvä kirjotus sekä kultturicocktaililta että Pihtarilta!

  Feministisen liikkeen kannalta vähän ikävää, että itsenäiset, korkeasti koulutetut naiset kokee tarpeelliseksi identifioitua ”antifeministeiksi”. Feministinen liike tosiaan voi näyttäytyä turhan eksklusiivisena rinkirunkkuna joillekin. Netissä sitten oma ’salakieli’ ja ryhmien sääntöjen tiukka valvonta vielä vahvistaa ryhmän identiteettiä ja kärjistää eroja, ihan niin kun nettikirppikselläkin on omat norminsa jotka täytyy hyväksyä että saa lunastettua ryhmän jäsenyyden. Ylilyöntejä sattuu. Mutta lienee kaikkien, myös radikaalifeministien, kannalta sääli että feminismi määritellään nykyaikana pitkälti ääriesimerkkien kautta?

  Poikien ja miesten tasa-arvoasioista puhuttaessa feministi saa monesti ikävän maineen kun ajatellaan, että ollaan tunkemassa lusikkaa soppaan, jonne se ei kuulu. Ja niinhän se vähän onkin. Kuka mies esimerkiksi voisi tykätä Rosa Meriläsen ahtaasta naisnäkökulmasta, joka yrittää korkeintaan korvata hegemonisen maskuliinisuuden ’tyttöistämällä’ miehiä? Kukaan joka omistaa lerssin (vannoutuneimpia miesfeministejä lukuunottamatta) ei voi innostua tällaisesta ’tunkeutumisesta’. All-female panels, anyone? Myönnän toki heti perään, että kunnollista ’miesliikettä’ ei ainakaan omiin silmiin ole sattunut.

  Naiset A ja B tekee mielestäni hyvän huomion siinä, että (perhe)väkivaltaa voi tutkia muustakin kuin feministisestä perspektiivistä. Lisäksi pidin ihan hyvänä (tai siis ikävänä) huomiona sitä, että akateemisissa piireissä ei-feministiksi tunnustautuminen tarkoittaa sosiaalisen paarian osaa. Ainakin intersektionaalinen feminismi kaiketi pyrkii osaltaan erilaisuuden tunnustamiseen (oli se sitten sukupuoliittuneet, luokkaan liittyvät tai etniset erot) ja tällaisen moninaisuuden juhlistaminen. On ikävää että feminismi taantuu mielikuvien tasolla syyttelyksi ja ylilyönneiksi. Joku voi saada sellaisen kuvan, että (nuoret, etuoikeutetut internet-taistelijat) kokee oman aatteellisen puhdasoppisuutensa ja samanmielisten etuoikeutettujen kuplan rakentamisen tärkeämmäksi, kun konkreettiset teot ihmisten tasa-arvon edistämiseksi. Kommunisteiltakin paloi kaikki uskottavuus ja konkretia kun keskityttiin liikaa aatteen vivahde-erojen nysväämiseen. Vaivaako samanlainen haje myös feministejä?

  T. ex-feministi

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s