Äiti, isä, vanhempi

14312029479_5ae7bc8262_m

Flickr CC: Jonas Tana

Toisinaan vituttaa olla äiti. Ei niistä ilmeisistä syistä, kun lapset ovat rasittavia eikä yhtään huvittaisi, vaan siksi, että vanhemmuuteni määritellään ulkopuolelta. Joskus mietin miltä tuntuisi olla vain vanhempi, ei lainkaan äiti.

Äiti on hyvin latautunut ja subjektiivinen sana, mutta silti myyttisen äitiyden rasittama. Naispuolinen vanhempi ei ole mikä tahansa vanhempi, hän on ÄITI isolla Ä:llä. Se on jotain enemmän kuin vanhempi. Perinteisesti se on ollut myös jotain enemmän kuin isä. Kuinka vapauttavaa olisikaan jos meillä olisi vain vanhempia! Puhumme sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta, mutta voisimmeko puhua myös sukupuolisensitiivisestä vanhemmuudesta?

En ryhdy tässä toisintamaan äitiyteen liitettyjä kuvia, kyllä te ne tunnistatte ja tiedätte. Tultuani itse äidiksi, ryhdyin aluksi suorittamaan äitiyttä näiden kuvien kautta. Kuvittelin äitiyden olevan jotain ulkopuolelta määriteltyä, vaikka oikeasti kyse on minun ja lapsen suhteesta, kasvatusvastuusta ja huolenpidosta. Ennen kaikkea rakkaudesta. Eikä se mitenkään eroa lapsen muiden vanhempien suhteesta lapseen. Se miten tämä kaikki ilmentyy, on meidän perheemme asia. Niin kauan kuin lapsella on kaikki hyvin, en näe mitään syytä miksi muiden ihmisten pitäisi määritellä vanhemmuuteni äitiydeksi ja sitä kautta tietynlaiseksi.

Minut erottaa lapseni toisesta vanhemmasta ennen kaikkea se, että ensimmäiset kuukaudet he elivät ja kasvoivat sisälläni ja sitten synnytin ja imetin heidät. Muuta eroa vanhemmuudessamme ei ole. On vain yksilöllisiä eroja joita erilaiset persoonat vanhemmuuteen tuovat.

Kaikesta huolimatta, hyvää äitienpäivää kaikenlaiset itsensä äidiksi määrittelevät tahot!

P.S. Käykää allekirjoittamassa äitiyslaki kansalaisaloite. Se on tärkeää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s