Feministin leffakevät

Miten riemastuttavan ihanaa mennä elokuvateatteriin juuri nyt! Voi valita sankarimiesten sijaan todella monesta leffasta, joiden pääosassa ei vain ole tarina vahvasta naisesta, vaan teemat ovat myös feministisiä. Tarinat eivät nivoudu tai huipennu sen oikean löytämiseen tai lapsiin, vaan esimerkiksi siihen, että sekä nainen että sen äiti haistattavat pitkät ja lähtevät merille, naiset vastustavat yhteiskuntaa ja ulkoa määriteltyä rakkautta tai sukupuolta.

Nämä jo nähty:

No tietysti Suffrogate: Tarpeellinen, ihana, hengästyttävä elokuva siitäkin huolimatta, että historian mielenkiintoiset kulmat feminismin ja luokkayhteiskunnan risteyskohdista jäivätkin melko ohuiksi ja että ryhmävoiman ja tiukkojen suunnitelmien sijaan toiminta näyttäytyi muutamien yksilöiden kamppailuna äänioikeuden saavuttamiseksi. Minusta tuntuu, että näytöksessä oli silti useampikin henkilö, joka liikuttui jo alkumetreillä.

Lisää esim.täällä:
http://time.com/4083508/suffragette-feminism-sarah-gavron-abi-morgan/
http://metro.co.uk/2015/10/12/suffragette-is-good-for-white-feminism-bad-for-intersectionality-5429548/
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/dec/29/suffragette-reminds-us-why-its-a-lie-that-feminists-need-mens-approval

Liisan seikkailut peilimaassa: Viihdyttävä, värikäs ja visuaalinen. Hyvä elokuva sellaiseen hetkeen, kun ei kaipaa mitään raskasta, mutta ei jaksaisi katsoa murhanhimoisia kaasojakaan. Seikkailijasankaritarkapteeni hoitaa hommat kotiin ja näyttää keskaria yhteiskunnan odotuksille ja rasittaville miehille, pelastaa ystävät. Plussana myös hyvät opetukset, kuten “Ainoa työ, jolla on merkitystä, on se jota teet muiden hyväksi”.

Lisää ajatuksia esim.näistä linkeistä:
https://www.romper.com/p/this-quote-from-alices-mom-in-alice-through-the-looking-glass-is-why-kids-need-feminism-11279
http://www.carleton.edu/departments/ENGL/Alice/CritFem1.html
http://www.genderacrossborders.com/2010/03/21/tim-burtons-alice-in-wonderland-is-almost-a-great-feminist-fairytale/

Carol: Kahden keskenään erilaisen naisen rakkaustarina, elokuva jossa leikitellään elokuvallisella lesbokuvastolla nerokkaasti. Niin no hyvä on, tässä elokuvassa on kyse myös rakkaudesta ja itseasiassa myös lapsesta, mutta ajankuvaus ja tulokulma on sellainen, että Carol on enemmän kuin vain universaali rakkaustarina tai lesborakkaustarina. Pakahduttava ja värisyttävä ja voimakas kuvaus ja sano minulle kenestä Cate Blanchet ei olisi mieletön.

Syvempää analyysiä esim täältä:
http://www.publicbooks.org/blog/a-lesbian-carol-for-christmas
http://feministspectator.princeton.edu/2015/12/25/carol/

Nämä pitää vielä nähdä:

The Dressmaker: Traileri lupailee jotakin, vaikken olekaan vielä aivan varma kuinka pitkälle feministinen mittari heilahtaa tarinasta, jossa nainen kamppailee menneisyyttä ja nykyisyyttä vastaan ompelukoneen ja muodonmuutosten avulla. http://www.imdb.com/title/tt2910904/?ref_=nv_sr_1

Tanskalainen tyttö: Tämä ristiriitaisia arvosteluja saanut elokuva saattaa itseasiassa olla jo poistunut useimpien teattereiden leffalistoilta, mutta tämän näkemistä odotan.http://www.imdb.com/title/tt0810819/

Yksi asia huolestuttaa tässä kaikessa hurmoksessa. Jos nämä elokuvat ovatkin vain julmaa laskelmointia kassavirroista ja kun teemat ja naiset on lypsetty loppuun, siirrytään taas seuraavaan aiheeseen. Minä en halua tämän kaiken olevan vain ohi menevä muoti-ilmiö. Me naiset ja feministit kuitenkin olemme ja elämme jatkossakin.

Mainokset

3 comments

 1. Hanski · Touko 30, 2016

  Suffrogate?

  Tykkää

 2. Seppo · Touko 31, 2016

  The Dressmaker oli kyllä pettymys. Lähinnä kauniita vaatteita – juonta ei juuri nimeksikään, vähän fantasiamainen ja höpsö elokuva. Mielestäni kuvaus koulukiusatun fantasiasta laittaa kaikki kiusaajat kärsimään, ja tietenkin tärkeää saada se quuma miäs, vaikka kunnon naisena tietenkin vastustellaan ja miähen on pakko kokoajan ylitsepuhua tuo oikutteleva nainen tajuamaan että rakastaa tätä xC

  Tykkää

 3. Asta · kesäkuu 8, 2016

  Ei taida enää mennä teattereissa, mutta jos Mustang tulee joskus myöhemmin vastaan niin Iso Feministinen Suositus sille.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s