Sano mua asiantuntijaksi beibe

Tänään olin pitkästä aikaa “tyttönen” enkä mikä tahansa sellainen vaan “hento” ja “paikalle kiikutettu”.  Olin pitänyt asiantuntijapuheenvuoron aiheesta, johon minulla on korkeakoulutus ja jonka parissa olen työskennellyt vajaan kymmenen vuotta (siitä voi myös ehkä päätellä, että olen täysi-ikäinen ihminen…en tiedä onko elopainollani tässä nyt merkitystä, mutta tulin kuitenkin syömään ihan vitun ison palan suklaakakkua heti tilaisuuden jälkeen).

Työskentelen sellaisen alan parissa, jossa valtaosa ihmisistä on keski-iän ylittäneitä, valkoisia cis-miehiä. “Tervetuloa äijäkööriin” kajahtaa joskus työryhmien alussa. Se antaa ihmiselle melko ahtaan tilan valita oma roolinsa. Jos haluat olla vakavasti otettava ja asiantunteva on sinun oltava hyvä jätkä, yksi äijistä, mielellään piilottaa kaikki naiseuden ominaisuudet tai feminiinisinä pidetyt tavat ja ulkoiset tunnusmerkit.

On aina hämmentävää, jos joku määrittelee oman ammatti-identiteettini ensisijaisesti sukupuolen kautta. “Olet nainen miesten maailmassa”, “olet naisasiantuntija”, “olet paikalle passiivisena kiikutettu hentoinen tyttönen” ja niin edelleen. Yllättäen kesken työpäivän joku viittaa oletettuun sukupuoleeni kuin se olisi mihinkään suuntaan korrelaatiossa ammatillisen osaamiseni tai älykkyyteni kanssa.

Tämä johtaa siihen, että naisena miesvaltaisella alalla, vastareaktiona ulkoiselle ammatti-identiteetin sukupuolittuneelle määrittämiselle, yrittää ottaa itse ohjat käsiin. Mikä helposti johtaa siihen, että tulee itse samalla ottaneeksi sukupuolikäsitysten kehikon lähtökohdaksi ammatti-identiteettinsä rakentamiselle; ottaa tiukemman roolin, vihaisemman roolin, agressiivisemman roolin, käyttää housuja, ei kikata, ei puhu lapsista, tekee valmistautumistyötä aina ihan helvetisti, koska muiden oletus omasta osaamisesta ei ole neutraali, vaan negatiivisen puolella sukupuolesta johtuen.

“Vapaa-ajalla voit toki hihitellä ja hipelöidä hiuksiasi mielin määrin, mutta älä tuo sitä piirrettä töihin. Vältä myös kasaamasta naisellista tilpehööriä työpöydällesi.”

Ja sitten kaiken työn huolellisesti tehneenä (housut jalassa ja ei kikattavana) saa typistyä “paikalle kiikutetuksi hentoiseksi tyttöseksi”. Ihan totta, minä siinä mietin itsekseni, että haistakaa vittu. Ole sinä mies ja nainen juuri sillä tavalla kuin haluat ja tuo se esiin työntekemisen yhteydessä, jos haluat, mutta älä pakota minua samaan. Minun sukupuoleni ei määrity sinun binäärisen jaottelun kautta, en ole äijä enkä ole tyttönen. Olen sinulle asiantuntija, joten koita nyt hyvä ihminen käyttäytyä.

Mitä voi sanoa tytöttelyn yllättäessä (vastaisuudeksi muistiin, jotta on sitten jotain mistä ammentaa):

 1. Aaa okei, haluat keskustella sukupuolista. Jutellaanko hetki kuitenkin tästä meidän työhömme liittyvästä aiheesta ja voit sitten halutessasi kertoa mitä sukupuolta sinä koet olevasi?
 2. Oma ammatti-identiteettini ei rakennu sinun sukupuolioletuksesi ja -käsitystesi kautta, tuo oli epäasiallinen kommentti.
 3. Mitä viittaaminen minun oletettuun sukupuoleen tässä yhteydessä sinusta tarkoittaa?
 4. Mistä organisaatiosta olitkaan ja kuka on esihenkilösi, haluaisin keskustella sinun käsityksestäsi asiallisesta käytöksestä sekä teidän mahdollisista yhteistyötoiveista suoraan hänen kanssaan?

  Edit: Palautteen perusteella alkuperäistä otsikkoa muokattu, ihan hyvä välillä miettiä, että millaista todellisuutta toistaa omalla kielenkäytöllä.

Mainokset

One comment

 1. juuh · huhtikuu 27, 2017

  ”Minun sukupuoleni ei määrity sinun binäärisen jaottelun kautta, en ole äijä enkä ole tyttönen.”

  No oliko ne penikset sitten aivan pakko vetää tähän mukaan? Missään tässä jutussa ei puhuta genitaaleista suoraan mitään, miten essentialistinen otsikko on perusteltavissa?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s