Survokaa sukupuoliroolit syvälle

Kirjoittaja on vierailija.

Feminismi ei ole miesvihaa, eikä naisten aseman parantamista miesten kustannuksella. Feminismi on sukupuoliroolien sekä sukupuolittuneiden normien ja rakenteiden tunnistamista, kyseenalaistamista ja murtamista. Äijä- ja äitimyytit pitää kyseenalaistaa ja rikkoa, jotta jokainen ihminen uskaltaa olla oma itsensä ilman pelkoa syrjinnästä. Miesliikkeen edustajilla sen sijaan tuntuu olevan joku hämärä päähänpinttymä siitä, että feministien ajaman tasa-arvon tarkoituksena on alistaa miehiä ja tätä hyväksi havaittua ja keksittyä totuutta kaikenmaailman milkoaikiot ja henrylaasaset mielellään toistelevat.

Antifeministit väittävät usein, että feminismi ajaa vain naisten asiaa ja miesten ongelmat unohdetaan tyystin, mikä on ihan silkkaa paskapuhetta. Syitä antifeminismille on useita. Joskus ei ihan oikeasti ymmärretä feminismin ajavan kaikkien tasa-arvoa ja käsitys feminismistä ylipäätään perustuu virheellisille tiedoille sekä olettamille. Sitten on niitä ihmisiä, jotka eivät edes halua tasa-arvoa vaan haluavat säilyttää vanhat patriarkaaliset ja sukupuolittuneet rakenteet entisellään. Ensimmäiseen voi vaikuttaa järkevällä keskustelulla ja argumentoinnilla, mutta jälkimmäinen on huomattavasti hankalampi. On hyvin vaikea keskustella rakentavasti, kun vastapuolena on puhtaan misogyyninen mulkku. Se, että feministisen ajattelun keskiössä on usein nainen tai naisoletettu, ei tarkoita että feministit ajavat vain heidän etujaan.

Miesasiamiehet hyökkäävät feminismin kimppuun valittamalla mm. asevelvollisuudesta ja miesten heikommasta asemasta huoltajuusasioissa. Harva miesasiamies pysähtyy pohtimaan mitkä tekijät vaikuttavat heidän mainitsemiensa ongelmien taustalla. Miksi miehet pakotetaan asepalvelukseen ja miksi miehiä ei nähdä yhtä hyvinä huoltajina kuin naisia? Yksinkertaistetusti voidaan sanoa syyn piilevän ”perinteisissä” miehen ja naisen rooleissa. Naiset ovat kasvattajia, miehet suojelijoita. Sukupuoliroolit pitää kyseenalaistaa, jotta kaikkien hyvinvointi ja oikeudet kasvavat.

Yksi miesliikkeen monista ongelmista on se, että haitallisten sukupuoliroolien merkitystä ei haluta tunnustaa, vaan sukupuolirooleja halutaan pikemminkin pönkittää. Sukupuolirooleja pönkittämällä ajetaan monia miehiä marginaaliin ja syrjäytymisvaaraan, joten on vaikea välttyä ajatukselta, että miesliike ajaa lähinnä itse oikeanlaisiksi määrittelemiensä miesten (lue: valkoinen lihaa syövä heteromies) asiaa ja jättää siihen muottiin sopimattomat tyystin huomiotta. Onneksi esimerkiksi Poikien talo tekee arvokasta työtä nuorten poikien ja miesten parissa ottaen samalla huomioon myös sukupuolten moninaisuuden.

Sukupuoliroolien murtaminen tarkoittaa sitä, että kaikki voivat olla juuri sellaisia kuin itse haluavat. Tottakai se on mahdollista nytkin, mutta edelleen ”erilaisuutta” katsotaan kieroon ja ihmisiä kiusataan vääränlaisten vaatteiden, ajatusten, ihonvärin tai seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Normeista poikkeaminen vaatii rohkeutta. Nainen housuissa oli kauhistus vielä viime vuosisadan alkupuolella, mutta nykyään moinen kauhistelu kuulostaa lähinnä absurdilta. Kiltin tytön rooli sentään vielä toistaiseksi elää ja voi hyvin.

Myös äijäkulttuuri on vielä voimissaan ja siitä poikkeavia ei mielletä ”oikeiksi miehiksi” vaan naismaisiksi. Naismaisuus, neitimäisyys jne. ovat äijäkulttuurissa haukkumasanoja, joilla halutaan osoittaa jonkun olevan heikko. Naiseuden käyttämistä ihmisten halventamiseen tulee päästä eroon. Äijäkulttuurista ja miehisistä normeista poikkeavat joutuvat usein pilkan kohteeksi, kuten 4-vuotias Lenni viime vuonna. Aikuiset äijät naureskelivat lasten kuullen pienen pojan harrastuksille ja ulkonäölle ja olivat siten siirtämässä omaa sulkeutunutta ajatusmaailmaansa eteenpäin jälkipolville. Absurdeimmissa kommenteissa todettiin, että poika tullaan kyllä ”hakkaamaan normaaliksi”. Siis 4-vuotias poika.

Normeista poikkeavat naiset saavat myös osansa. Sisällissodan aikana punakaartissa taistelleet naiset rinnastettiin petoihin ja prostitutioituihin, jotka olivat ns. vapaata riistaa. Nykyäänkin vapaaehtoista asepalvelusta suorittavista naisista saatetaan ajatella, että he ovat lesboja tai hakemassa intistä seksiä. Edellämainitut seikat pitävät sisällään myös typerän käsityksen siitä, että naisen seksuaalisuus on jollain tapaa kammottava asia. Kiltin tytön roolista poikkeava, seksuaalinen nainen on usein epäilyttävä ja halpa huora. Toisaalta nainen voi myös olla ”hyvä jätkä” jolloin hän saattaa saada jonkinlaista hyväksyntää äijäporukoissa.

Käyttäytymisnormeja ei voi suoraan muuttaa lainsäädännöllä. Opittuja malleja on hankala muuttaa vanhempana ja sen takia sukupuolirooleihin tulee kiinnittää huomiota nimenomaan lasten kasvatuksessa. On tärkeää ymmärtää, että lelut ja leikit ovat lähtökohtaisesti sukupuolineutraaleja. Ihmiset lokeroivat lelut, leikit ja vaatteet tyttöjen ja poikien kategorioihin. Sukupuoliroolien kyseenalaistaminen ei tarkoita sitä, että valkoinen heteromies ei saisi enää olla valkoinen heteromies. Miehet saavat jatkossakin olla miehiä ja naiset naisia, mutta tasa-arvon ja avoimuuden lisääntyessä ihmisten tarvitsee entistä vähemmän pelätä sitä, että he joutuvat kiusaajien uhriksi oman itsensä vuoksi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että olet sitten nainen, mies, trans- tai intersukupuolinen niin älä ole ihmisvihamielinen kusipää.

Näkisin mielelläni miesliikkeen paneutuvan myös perinteistä miehen roolia vieroksuvien miesten sekä transsukupuolisten ihmisten ongelmiin. Feminismi tekee sen jo. Näkisin mielelläni myös sen, että miesliike ajaisi omia asioitaan ilman jatkuvaa feministien syyttelyä suurinpiirtein kaikesta mahdollisesta. Toisaalta pelko oman hegemonian murentumisesta saattaa olla esteenä miesasiamiesten kehittymiselle misogyynisistä mulkuista kohti tasa-arvoa tavoittelevia, kaikki sukupuolet huomioonottavia yksilöitä. Vituttaahan se varmasti, jos joutuu muuttamaan omia käyttäytymismallejaan eikä voi esimerkiksi enää huudella seksistisiä juttujaan huoletta ympäriinsä. Enemmän kuitenkin todennäköisesti vituttaa niitä ihmisiä, jotka ovat päivittäisen syrjinnän, pilkan ja seksismin kohteena.

Tiivistettynä: Survokaa sukupuoliroolit syvälle perseeseen. (Ohjeet allaolevassa kuvassa)

Ystävällisin terveisin,

Jormatar

Kirjoittaja on ennen kaikkea ihminen ja filantrooppi.

image

10 comments

  1. Nimetön · 3 kesäkuun, 2016

    filantrooppi, joka käyttää cis het dieetti sukupuolta määreenä. Stay in TUMBLR!

    Tykkää

  2. Glubb Pasha · 3 kesäkuun, 2016

    ”Not even wrong”

    Tykkää

  3. Miesasia · 3 kesäkuun, 2016

    Voisiko teksti olla enää enempää väärässä ja paskempi 😀 Kiitos päivän piristävästä ikupotkuraivareista. Suosittelen menemään pesulle josko se saisi vähän sitä hiekkaakin pois pillusta 😉

    Totuus sattuu ja nyt näemmekin feminismin viimeisiä itkupotkuraivareita kun ihmiset ovat alkaneet heräämään että kyseessä on uskontokultti eikä tasa-arvo liike tai edes naisasialiike.

    Tykkää

  4. turvaton karkulainen · 3 kesäkuun, 2016

    Kirjoittaja ei ota huomioon miesliikkeen moninaisuutta ja sitä, että maskulismeja on yhtä monta kuin maskulisteja. Eipä tossa töräyksessä muutenkaan järkeä ole. Edelleen kiinnostais löytää feministi, joka omin neuvoin pystyis ilmaisemaan yhden miesten tasa-arvo-ongelman….

    Tykkää

  5. Smöö · 3 kesäkuun, 2016

    Voi helvetti tätä antifeministien itkua täällä 😀 nimimerkki turvaton karkulainen ei näköjään edes lukenut kuin ehkä otsikon kun ei huomannut tässä postauksessa aivan eksplisiittisesti mainittuja miehiä koskevia tasa-arvo-ongelmia. Hyvä teksti, vaikkakin varmaan suunnattu enemmän ei-feministeille. Itselleni tässä ei ollut juuri uutta asiaa.

    Tykkää

  6. kuu · 3 kesäkuun, 2016

    Suomessa taitaa olla asiat liian hyvin,kun voidaan moista valitusta tehdä. Toiv ei verorahoilla kuitenkaan,mitä epäilen

    Tykkää

  7. turvaton karkulainen · 3 kesäkuun, 2016

    Smöö varmaan löysi tekstisä miesten lyhyemmän eliniän huonomman koulutuksen vankimääräm syrjäytneet asevelvollisuuden työttömyyden ja sen, että loppujenlopuksi miehet maksavat koko lystin.

    Tykkää

  8. Marou · 6 kesäkuun, 2016

    Turvattomalle karkulaiselle huomauttaisin, että jos ”oikea mies” ei olisi runsaasti lihaa ja grillimakkaraa syövä ja olutta juova, ”mä oon tehny sopimuksen pupujen kanssa kjeh kjöh” -mies, niin se eliniänodotekin kohenisi silmissä. Ja varmaan ne itsemurhatkin kun miehilläkin olisi oikeus tunteisiin. Ja nuo muutkin asiat jotka lisäsit.

    Vieraskynän kirjotuksessa pisti huvittavasti silmiin se, että sukupuoliroolien katsottiin palvelevan nimenomaan _valkoisia_ heteromiehiin. Ilmeisesti Afrikassa tai Aasiassa ei ole ollenkaan samanlaisia rakenteita vaan tasa-arvo on ollut valmis jo kauan.

    Hämmensi myös sukupuoliroolien yksipuolinen tarkastelu, onhan niistä varmasti jotain iloakin. Rosa Meriläinenkin ilakoi kolumnissaan miten mukavaa naisporukassa (taisi tosin sanoa että tyttöporukassa?) on, paljon mukavampaa kun mieskumppanin kanssa. ”Äijäporukat” (homososiaalisuus) palvellee sekin aika hyvin miesten tarpeita omanlaiseen seuraan, johonkin mihin naisilla ei ole sijaa. Eli kai niillä sukupuoliodotuksilla joku hyväkin funktio oli.

    Tykkää

  9. Jormatar · 6 kesäkuun, 2016

    Miesten ongelmista kyllä mainittiin syrjäytyminen, asevelvollisuus sekä huoltajuuskiistat esimerkkeinä. Tekstissä tuodaan myös esille, että edellä mainittujen esimerkkiongelmien taustalla vaikuttavat miesten ja naisten erilaiset roolit yhteiskunnassa. Tekstissä lukee myös, että ne roolit tulee kyseenalaistaa.

    Valkoinen lihaa syövä heteromies on otettu esimerkkinä ihan vain siksi, koska useimmiten suomalaisessa keskustelussa se antifeministinen ja misogyyninen öyhötys tulee juurikin kyseisen viiteryhmän edustajilta. En myöskään kokenut mielekkääksi alkaa ruotia koko maailman ongelmia. Joskus on ihan hyvä keskittyä pienemmälle alueelle. Nyt se alue on suomalainen yhteiskunta.

    On ihan ok keskittyä esimerkiksi miesten kokemiin tasa–arvo-ongelmiin ja lähestyä tasa-arvoa ylipäätään miesnäkökulmasta. Patriarkaaliset rakenteet sortavat yhtälailla myös miehiä. Äijämyytti ja asevelvollisuus eivät ole mitään feministien keksintöjä. Ei ole ok kusta ja paskoa muiden tasa-arvo-ongelmien päälle siinä samalla. Ei ole ok väheksyä toisten ihmisten ongelmia. Jos joku kokee, että yksikään feministi ei just nyt aja niitä tärkeitä asioita niin hei, ihan vapaasti vaan itse ajamaan niitä asioita eteenpäin. Poikien talo mainittiin tästä hyvänä esimerkkinä, suosittelen tutustumaan heidän tpimintaansa.

    Tykkää

  10. Perenner · 26 heinäkuun, 2016

    Se on hieno päämäärä että ihmiset olisivat lain edessä tasa-arvoisia ja jokainen saisi toimia omassa elämässään niin kuin haluaa ilman että joku mulqvisti tulee aukomaan päätään.

    Valitettavasti feminismiin käsitteenä assosioituu ikäviä asioita, joihin toki kaikki feministit eivät syyllisty, kuten maskuliinisuuden paheksunta, sukupuolikiintiöt (jotka ovat tosiasiallista syrjintää) tai tulonsiirtopolitiikka, joka tähtää siihen että enimmäkseen miesten maksamista veroista yhä enemmän ohjattaisiin naisille esim. terveydenhuollossa tai julkisen sektorin työpaikkoina. Feministit ovat valitettavan usein sosialismiin kallellaan. Lisäksi sana ”feminismi” viittaa nimenomaan naisasiaan ja ärsyttää siksi joitakin miehiä.

    Lienee jokaisen oma strateginen valinta, haluaako olla ”feministi” vai ”tasa-arvon kannattaja”.

    Liked by 1 henkilö

Kommentointi on suljettu.